5 metod alternatywnego parzenia kawy!
Nie masz w kuchni miejsca na automatyczny ekspres? Ceny tych tradycyjnych, kolbowych przyprawiają cię o zawrót głowy? A może po prostu chcesz spróbować parzenia kawy nowymi, nietypowi sposobami? Jeśli tak, to mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Przygotowaliśmy spis 5 popularnych metod alternatywnego przyrządzania napojów kawowych. Sprawdź, na czym polegają i zainspiruj się do spróbowania czegoś nowego.
Drip – alternatywa dla ekspresu przelewowego?
Większość urządzeń do parzenia kawy wymaga podłączenia do prądu. Nie tylko generuje to koszty, ale także ogranicza miejsce w kuchni, pozbawiając wolnej przestrzeni blatowej. Na ratunek przybywają wtedy drippery! To doskonała alternatywa dla ekspresów, zwłaszcza przelewowych – działa na podobnej zasadzie. To akcesorium, które musi mieć każdy, kto rozpoczyna swoją przygodę z alternatywnymi metodami parzenia kawy. Pozwala na przygotowanie czarnej kawy zarówno w domu, jak i podróży. Jedyne czego potrzebujesz to ceramiczny dripper, szklany dzbanek lub kubek i papierowe filtry!
French press – proste urządzenie do parzenia pysznej kawy
Świetną alternatywą dla tradycyjnych ekspresów, zarówno kolbowych, jak i automatycznych, jest kafeteria tłokowa. Urządzenie to znane jest również pod nazwą french press. Przypomina ono z wyglądu podłużny czajnik, jednak różni się od niego tym, że wyposażony jest w specjalny tłok, za pomocą którego można zaparzyć kawę. Jest niezwykle prosty w obsłudze i pozwala na szybkie przygotowanie nawet 6 filiżanek ulubionego napoju każdego kawosza.
Ekspres przelewowy – rozsmakuj się w delikatnym przelewie
Mocne i aromatyczne espresso stanowi podstawę wielu napoi, w tym także mlecznego latte czy aksamitnego cappuccino. Charakteryzuje się wysoką zawartością kofeiny, dlatego jest doskonałym wyborem o poranku. Jeśli jednak preferujesz łagodniejsze i delikatniejsze w smaku oraz pod względem właściwości napoje to sięgnij po przelew. To kawa przygotowywana za pomocą ekspresu przelewowego. Metoda ta polega na „przelaniu” gorącej wody przez zmielone ziarna umieszczone w filtrze. Świetna alternatywa dla automatycznego i kolbowego ekspresu.
Kawiarka – must have każdego kawosza
Wymieniając alternatywne metody parzenia kawy, nie można zapominać o klasykach. Jednym z nich jest kawiarka. To urządzenie, znane również pod nazwą kafeterii aluminiowej, składa się z sitka, do którego wsypuje się zmielone ziarna oraz górnej części, do której pod wpływem ciśnienia wytworzonego przez gotującą się wodę przedostaje się aromatyczny napój. Zaparzacz ten jest prosty w obsłudze i możesz używać go zarówno na kuchence gazowej, jak i elektrycznej oraz ceramicznej.
Chemex – design i wygoda
Jeśli zależy ci nie tylko na funkcjonalności, ale także wyglądzie urządzenia do parzenia kawy, to mamy dla ciebie propozycję idealną. Wybierz chemexa, który łączy w sobie design pięknego, szklanego dzbanka w kształcie klepsydry i wygodę drippera. Do przygotowywania w nim napojów potrzebujesz tylko zmielonych ziaren kawy i papierowych filtrów. Doskonały do użytku domowego – w zależności od wielkości zaparzysz w nim od 3 do 6 filiżanek aromatycznego napoju.
*- Artykuł sponsorowany.