Burgery – czym je przyprawiać, aby smakowały lepiej?

Burgery – czym je przyprawiać, aby smakowały lepiej?

Odpowiednio przygotowany i przyprawiony burger będzie prawdziwą ucztą dla fanów tego dania. Jego samodzielne przygotowanie wcale nie musi być skomplikowane. Podstawą jest zadbanie o wysokiej jakości dodatki i mięso, ale nie można również zapominać o przyprawach. Czy w takim razie można przygotować burgera, który będzie dorównywał tym z restauracji? W jaki sposób dobrać składniki na burgera?

Jaka jest tajemnica pysznego burgera?

Chyba nikt nie ma wątpliwości, że odpowiednio przyprawione mięso jest podstawą pysznego burgera. Zanim jednak przejdzie się do tematu, trzeba wyjaśnić jedną bardzo ważną kwestię. Bez świeżych dodatków, wysokiej jakości mięsa i dobrze skomponowanego sosu, trudno będzie stworzyć danie, które będzie przypominało te z restauracji. Burgery Gdynia, które oferowane są między innymi w Pasibusie to dania podbijające serca wszystkich smakoszy. Przyrządzając autorki posiłek należy pamiętać o tym, że nawet najlepiej dobrane przyprawy na niewiele się zdadzą, jeśli mięso będzie nieświeże lub jego jakość będzie budziła wątpliwości. To samo oczywiście tyczy się bułki i innych składników.

Jak przyprawić burgera?

Burgera można przyprawiać na wiele różnych sposobów. Wymienić można kilka z nich, ale jak można uzyskać najlepszy smak? Przede wszystkim można burgera przyrządzić tradycyjnie. Co to oznacza? Wykorzystuje się do tego świeżo zmielony pieprz i sól. Tych dwóch przypraw używa się według własnych preferencji, ale nie można przesadzać z nimi. 

Kolejnym sposobem jest przyprawienie burgera na ostro. Można to zrobić z wykorzystaniem ostrej papryczki. Jest to przede wszystkim opcja dla osób, które lubią mocne i wyraziste smaki. W tym przypadku też nie można zapominać o soli, która pomaga wydobyć smak. 

Do przyprawienia burgera można wykorzystać inne sprawdzone przyprawy. Eksperymentowanie z nimi i ich kompozycjami może naprawdę zaskoczyć i to pozytywnie. Do mięsa można dodać nieco czosnku lub cebuli w proszku. Dobrze sprawdzi się także wędzona papryka, która nie jest ostra. 

Jakie inne przyprawy wykorzystać do grilla? 

Oczywiście, propozycje przedstawione powyżej to nie jedyne rozwiązania, które można wykorzystać. Opcji na przyprawienie burgera jest naprawdę dużo. Ciekawym wyborem są zioła prowansalskie, majeranek, a nawet goździki, czy cynamon. Świeżo zmielona cebula dodana do mięsa także zrobić wrażenie na kubkach smakowych. Kmin rzymski, kolendra, imbir, curry czy też sos sojowy będą z kolei idealnymi dodatkami dla osób lubiących kuchnię orientalną. Jak widać, domowe burgery można przygotować na wiele różnych sposobów, a wszystko tak naprawdę zależy od własnej kreatywności i wyczucia smaków.


*- Artykuł sponsorowany.

Podziel się