Fach zdobywali w Niemczech

Od 22 września do 10 października grupa dwudziestu uczniów oleskiego Zespołu Szkół Zawodowych brała udział w praktykach zagranicznych w Niemczech w ośrodku we Frankfurcie nad Odrą. Praktyki realizowane były w ramach projektu “Praktyka zagraniczna – lepszy start na rynku pracy“, który jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Grupa kucharzy poznała tajniki “Narodowej kuchni niemieckiej”. W trakcie zajęć przygotowywali regionalne potrawy między innymi zupy ziemniaczane i z soczewicy, golonka, gulasze, sznycel po wiedeńsku, jabłka zapiekane, dżemy i konfitury. Każdego rana wypiekali pieczywo i przygotowywali śniadanie. W ramach zajęć przygotowywali także drugie śniadanie i obiad dla wszystkich grup obecnych w ośrodku.
– Zdobyłyśmy ciekawe doświadczenia i sporo się nauczyłyśmy – mówią uczennice. – Poznałyśmy również nowe kultury żywieniowe. Kuchnia niemiecka różni się nieco od polskiej. Mają tam bogatsze śniadania, a potrawy są bardziej tłuste i słone. Ciekawym doświadczeniem było obsługiwanie grupy z Mongolii, która przebywała tam przez tydzień. Nauczyłyśmy się przyrządzać między innymi krewetki czy homara.
Grupa budowlańców natomiast poznała „Rzemiosło murarskie: mury ozdobne i licowe”. W pierwszym tygodniu uczniowie montowali deskowania, rusztowania, a także przygotowywali szalunki do wykonywania przesklepień łukowych. W drugim tygodniu murowali mur z wykorzystaniem różnych wiązań cegieł. Uczniowie murowali również sklepienia kolebkowe z wykorzystaniem przygotowanych wcześniej szalunków.
– Nowością dla nas było murowanie łuków – mówią budowlańcy. – Panuje tam nieco inna kultura pracy. Prowadzący cały czas podkreślali, że wszystkie czynności mamy wykonywać powoli, ale dokładnie.
Pobyt w ośrodku to nie tylko nauka i praca ale także czas wolny, który został zagospodarowany przez opiekunów. Obie grupy zwiedzały Berlin a wizytę w stolicy Niemiec zakończyły zwiedzaniem Raichstagu.
Uczniowie poznali także ciekawe miejsca we Frankfurcie, odbyli wycieczki do Poczdamu i Berlina. Korzystali także ze ścian wspinaczkowych, basenu oraz zorganizowali międzyklasowe rozgrywki w kręgielni.
Pobyt uczniów w Niemczech pozwolił także na ich rozwój interpersonalny oraz umiejętność posługiwania się językiem niemieckim.
Uczniowie wrócili bogatsi o doświadczenie w swoich branżach, a także uzyskali dwa certyfikaty i Europass. Wszystkie te dokumenty potwierdzają zdobyte przez uczniów umiejętności.
Opiekunami grupy kucharzy była Oktawia Gruca, grupy budowlańców Zygfryd Lukosik, a koordynatorem projektu Joachim Rataj.
Co ciekawe, spora grupa uczennic z grupy kucharek zadeklarowała, że po ukończeniu szkoły chce wyjechać do pracy za granicę. Budowlańcy jednak w większości planują wykorzystać swój fach, pracując w Polsce.