Oleskie mistrzynie cukiernictwa

Anna i Patrycja Roj z Bodzanowic to kuzynki z niezwykłym darem cukierniczym. Za nimi wielki sukces – I miejsce w II Wojewódzkim Konkursie Cukierniczym “Patriotyczny wypiek – 15 lat Małej Ojczyzny w Unii Europejskiej”.
Tematem wiodącym tegorocznej edycji konkursu był deser nawiązujący do symboli patriotycznych. Zgodnie z regulaminem, deser musiał zostać wykonany z wykorzystaniem produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych woj. opolskiego.
– Nasze danie nosiło nazwę “Opolskie Maszkiety”. Deser miał być dla jednej osoby, więc wymyśliłyśmy mini torcik, który składał się z trzech różnych biszkoptów. Jeden był zwykły, drugi był z makiem, a trzeci biszkopt był orzechowy. Dekoracją był niebieski mak i dwanaście gwiazdek, co symbolizowało Unię Europejską. Nie spodziewałyśmy się pierwszego miejsca, jechałyśmy do Opola, żeby fajnie się zaprezentować, czegoś nowego nauczyć i poznać nowe trendy – mówią uczennice technikum gastronomicznego w Zespole Szkół Zawodowych w Oleśnie.
Gdzie laureatki nabyły tak wysokie umiejętności?
– Oczywiście w szkole, ale przede wszystkim w domu. Nasze mamy również pieką ciasta, zawsze im pomagałyśmy, a nauka nie poszła na marne – mówią Anna i Patrycja Roj. – Zwycięstwo dało nam wiarę w siebie. Jeszcze nie wiemy, czy chcemy zajmować się cukiernictwem zawodowo, ale z pewnością będziemy pracować w branży gastronomicznej.
Tort “Opolskie Maszkiety” spotkał się z ogromnym uznaniem i ma być serwowany pod tą nazwą w hotelu DeSilva w Opolu.
Opiekunem uczennic ze strony szkoły była Magdalena Piastowska.
Damian Pietruska