Witamina C – dlaczego warto ją suplementować?

Witamina C – dlaczego warto ją suplementować?

Naukowcy udowodnili, że kwas askorbinowy wpływa pozytywnie na ogólne działanie organizmu. Większość z nas uważa, że witamina C jest jednym z najlepszych środków na wsparcie odporności. To prawda, jednak ta dobroczynna substancja ma do zaoferowania zdecydowanie więcej. Czy wiesz, jak wiele korzyści wynika z regularnej suplementacji kwasu askorbinowego?

Kwas askorbinowy – nie tylko na odporność

Sięgamy po nią, gdy czujemy się osłabieni. Wysokie dawki witaminy C wspomagają odporność, a do tego przyczyniają się do prawidłowej pracy innych układów. Czy wiesz, na czym polega wielokierunkowe działanie kwasu askorbinowego? Ta substancja przyczynia się do:

  • Redukcji stresu oksydacyjnego, który ma destrukcyjny wpływ na nasz organizm,
  • Zmniejszenia uczucia zmęczenia,
  • Lepszego wchłaniania żelaza, co jest szczególnie pomocne przy anemii,
  • Poprawy syntezy kolagenu,
  • Zapobiegania chorobom układu krwionośnego.

Witamina C przyczynia się również do zmniejszenia ryzyka zapadalności na poważne schorzenia układu nerwowego. Osoby, które regularnie przyjmują kwas askorbinowy, rzadziej zmagają się z demencją, depresją, czy Alzheimerem.

Niebezpieczne konsekwencje niedoboru witaminy C

Zbyt niski poziom witaminy C nie jest zjawiskiem bardzo powszechnym, jednak niedobory wciąż stanowią poważny problem wśród Polaków, którzy preferują dietę bazującą na wysoko przetworzonych i mało zróżnicowanych posiłkach. Awitaminoza jest przyczyną anemii, która odbiera nam siły i przyczynia się do złego samopoczucia. Kiedyś jedną z konsekwencji niedoboru kwasu askorbinowego był szkorbut, który dziś już praktycznie nie występuje. Obecnie Polacy skarżą się na:

  • Częste infekcje,
  • Uczucie ogólnego osłabienia,
  • Męczliwość,
  • Powolne gojenie się ran oraz krwawienia z dziąseł.

Najprostszym sposobem na uzupełnienie poziomu witaminy C jest sięgnięcie po sprawdzony suplement diety. Znajdziesz go w asortymencie marki ForMeds. Pamiętaj jednak, że niedobór kwasu askorbinowego może mieć różne podłoża – warto umówić się na wizytę u lekarza, który pomoże nam ustalić przyczynę awitaminozy.

Czy wiesz, ile witaminy C potrzebuje Twój organizm?

Każdy z nas powinien spożywać tyle witaminy C, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu. Największe dawki (120 mg) obowiązują panie karmiące piersią, a najmniejsze (75 mg) zdrowe kobiety. Mężczyźni każdego dnia muszą spożywać około 90 mg kwasu askorbinowego, a przyszłe mamy 85 mg. Zdecydowanie większe dawki przysługują palaczom, którzy powinni spożywać około 40% więcej witaminy C. Zdrowa i zbilansowana dieta z reguły wystarczy, by zaspokoić zapotrzebowanie organizmu. Jeśli nie masz czasu na przyrządzanie posiłków, możesz sięgnąć po preparat witaminowy.

Naturalne źródła witaminy C – wybieraj zbilansowaną dietę

W jakich produktach spożywczych znajdziemy najwięcej witaminy C? Takich przysmaków jest naprawdę sporo. Miłośnicy owoców i warzyw powinni wybierać czarne porzeczki, poziomki, kiwi, cytrusy, maliny, paprykę oraz pietruszkę. Mięsożercy również nie mają się czego obawiać – wysokie dawki kwasu askorbinowego znajdziemy na przykład w wątróbce. Dobrym źródłem tej dobroczynnej substancji są także soki z owoców i warzyw. Te zdrowe napoje mogą stać się wspaniałym uzupełnieniem pełnowartościowej diety.


*- Artykuł sponsorowany.

Podziel się